• Inger Toril Holte Breien

Historisk god stemning med tanke på framtiden

Det er så koselig å tenne lys! Det blir så hyggelig og god stemning. Vi som bor her i mørke og kalde nord er glade i å tenne lys, og norske forbrukere bruker hele 28 000 tonn levende lys i året. Tenk det!

#strikkeLYSt - ekte talglys fra Valdres tilsatt litt duftoljer av god kvalitet

Mange lys er laget av parafin som ikke er fornybart og som frigir CO2 til atmosfæren når de brenner. Alle lys frigir CO2 til atmosfæren når de brenner tenker du kanskje. Og ja, det er sant. Men fornybare råvarer avgir ikke mer CO2 ved forbrenning enn det de ville gjort dersom de råtnet og gikk tilbake til kretsløpet på den måten. Hvis hele årsforbruket vårt av levende lys hadde vært laget av fornybare råvarer, ville faktisk klimagassutslippene blitt redusert like mye som ved å fjerne mer enn 21 000 biler fra veiene. Heldigvis er det mulig å kjøpe lys laget av fornybare råvarer (www.svanemerket.no). De er ofte laget av stearin som igjen er laget av plantefett som har reist langt før det kommer til Norge.

Lys av bivoks er et svært godt alternativ som lukter himmelsk, er fornybart og som kan produseres lokalt. Storfetalg ble også brukt til lys før i tiden, og talglys er laget av en fornybar og lokal ressurs. Selv om denne tradisjonen så og si har gått i glemmeboka, omtaler vi ofte levende lys som "talglys" i Norge fortsatt. Lysene våre er laget av denne ressursen, og er kun tilsatt litt bivoks og duftolje av god kvalitet. Lysene brenner rent og jevnt og er meget varige. Det var til og med en kunde som humoristisk klaget på at julelyset varte så lenge at jula ihvertfall kom til å vare helt til påske.

Håper du ble inspirerte til å skape historisk god stemning med tanke på framtiden!

72 views0 comments