04.01.2019

Det er så koselig å tenne lys! Det blir så hyggelig og god stemning. Vi som bor her i mørke og kalde nord er glade i å tenne lys, og norske forbrukere bruker hele 28 000 tonn levende lys i året. Tenk det!

Mange lys er laget av parafin som ikke er fornybart og som frigir CO2 til atmosfæren når de brenner. Alle lys frigir CO2 til atmosfæren når de brenner tenker du kanskje. Og ja, det er sant. Men fornybare råvarer avgir ikke mer CO2 ved forbrenning enn det de ville gjort dersom de råtnet og gikk tilbake til kretsløpet på den måten. Hvis hele årsforbruket vårt av levende lys hadde vært laget av fornybare råvarer, ville faktisk klimagassutslippene blitt redusert like mye som ved å fjerne mer enn 21 000 biler fra veiene. Heldigvis er det mulig å kjøpe lys laget av fornybare råvarer (www.svanemerket.no). De er ofte laget av stearin som igjen er laget av plantefett som har reist langt før det kommer til Norge.

Lys av bivoks er et svært godt alternativ som lukter himmelsk, er fornybart og som kan produseres lokalt. Storfetalg ble også brukt til lys før i tiden, og talglys er laget av en fornybar og lokal ressurs. Selv om denne tradisjonen så og si har gått i glemmeboka, omtaler vi ofte levende lys som "talglys" i Norge fortsatt. Lysene våre er laget av denne ressursen, og er kun tilsatt litt bivoks og duftolje av god kvalitet. Lysene brenner rent og jevnt og er meget varige. Det var til og med en kunde som humoristisk klaget på at julelyset varte så lenge at jula ihvertfall kom til å vare helt til påske. 

Håper du ble inspirerte til å skape historisk god stemning med tanke på framtiden!

21.12.2017

Mange har kanskje reagert på at det har vært stille fra bondinen en stund? Nyhetsbrevene har slutte å komme, nettsiden er ikke oppdatert og det er færre innlegg i sosiale medier. Hvorfor undrer kanskje noen. Jo det skal jeg fortelle: 

I september kom det er lite under til familien vår - ei lita jente! Vi er så glade for at hun er en del av familien vår!

21.12.2017

Midt på den mørkeste og kaldeste tiden av året er det hyggelig å ha en høytid med lys og varme å se fram til. Jeg tenker ofte på dem som i tidligere tider bodde i enkle bygninger som kun ble oppvarmet med ved og opplyst med talglys. Alt familien trengte i løpet av vinteren måtte være laget på forhånd og lagret på en god måte. De måtte være forsiktige så de ikke gikk tom for det ene eller det andre før forrådene kunne fylles opp på nytt. Tenk så fint å feire at året begynte å gå mot lysere og varmere tider med å samles rundt tente lys, varme fra ovnen og mat på bordet. 

I Norge i dag overflommes vi av elektrisk lys, vi kaster en tredjedel av maten vi kjøper og den kalde, fine tida blir varmere og varmere. Jeg ønsker å minne om de som trenger et lyspunkt å se fram i mot i en ellers mørk og kald hverdag, og oppfordrer alle som har mulighet til å støtte organisasjoner som bidrar til å skape en varmere hverdag for andre.

Med ønske om ei riktig god jul!

21.12.2017

Talg fra storfe er en fantastisk ressurs som har blitt brukt til å lage både såpe og lys opp gjennom tiden. Bondinen ønsker å utnytte denne ressursen og har begynt å lage ekte talglys med herlig duft og god stemning. Jeg er opptatt av at lysene ikke skal lukte for mye og tilsetter kun noen få dråper duftolje av god kvalitet. 

Lysene er laget på tradisjonell måte av talg fra storfe fra Valdres. Talgen er renset og lysene soter ikke slik mange kanskje forbinder med tradisjonelle talglys. På sikt ønsker jeg også å tilby lys med talg fra våre egne, økologiske dyr av rasen Dølafe. De har kost seg ute på beite her på Breie om sommeren og om vinteren spiser de bare gress fra gården og litt økologisk gulrot som er sortert ut fordi den er for rar til å selges i butikk. Ved å kjøpe talglys fra Breie bidrar du til at hele dyret blir brukt på en god måte når vi først slakter dem. I tillegg er det hyggelig å kose seg med lys laget av rene råvarer fra dyr som har hatt et godt liv.

Lysene kommer for salg i løpet av 2018. Opplysninger om hvor du kan få kjøpt dem kommer så snart det er klart.

18.12.2016

Vi har mange vakre ovner på Breie og ofte tenker jeg på dem som rommets smykke. I samarbeid med Valdres Folkemuseum inviterer vi til kurs i istandsetting av gamle ovner slik at flere av oss kan få kunnskap om hvordan vi kan ta vare på disse smykkene. Vi er så heldige å ha med oss Anders Sundvoll som instruktør og Ola H. Fjellheim som foredragsholder. Bondinen forteller om gården, fredningsprosessen og veien videre. Kurset holdes på Breie 18. og 19. mars 2017 og varer til sammen 14 timer. Prisen er foreløpig ikke fastsatt, men hold av datoen hvis du er interessert!

Valdresmusea har forøvrig ei interessant og innholdrik kursrekke i bygningsvern i 2017. Ta kontakt med Odd.Arne.Rudi@valdres.museum.no for påmelding og mer informasjon.

03.11.2016

Vi har tatt i mot kafégjester i huset vi bor i året som har gått, og det har vært svært hyggelig å ønske alle positive og takknemlige gjester velkommen! Vi ønsker å øke kapasiteten med å ha flere åpne dager, men det er ikke forenelig med å ha kafé i huset vi bor i. Av hensyn til familien har vi derfor bestemt oss for å ta en kafépause fram til vi kan ønske velkommen i gammelhuset. Hvis alt går etter planen vil vi kunne utføre mye arbeid i første etasje neste sommer, og forhåpentligvis kan vi invitere til kafé i 2018 - men vi lover ingen ting:-)

31.05.2016

Bondinen er inspirert av kurset i Permakultur og har lyst til å involvere flere i planleggingen av en bærekraftig utvikling på Breie. Vi inviterer derfor DEG til ei økt med Wild design lørdag 20. august. 

Wild design er en kreativ metode som ikke krever noen forkunnskaper eller forberedelser fra din side. Det eneste vi forventer er at du møter med nysgjerrighet og et åpent sinn. Det er helt gratis å delta så her er det førstemann til mølla.

Vi starter klokka ti med en liten introduksjon om permakultur, og vil forsøke å sette det i sammenheng med historie og framtid på Breie. Så får dere vite litt om metoden før dere deles inn i grupper for videre arbeid. Etter vi har spist lunsj skal gruppene presentere det de har kommet fram til. Vi avslutter med kaffe og en kakebit klokka to.

Du kan melde deg på via påmeldingsskjemaet eller på telefon 97640057. Påmeldingsfrist fredag 12.august.

26.05.2016

Vi kommer til å holde på med rydding og restaurering på Breie i sommer, men har likevel valgt å ønske velkommen til sommerkafé Tunet vil bære preg at det er aktivitet og prosjekter i flere bygninger, og det kommer garantert ikke til å være strøkent til enhver tid! Vi håper du som gjest har forståelse for dette og ser at det er nødvendig for at vi skal utvikle gården videre. Velkommen til en minnerik opplevelse på Breie tirsdager i juli mellom 12.00 og 15.00!

26.04.2016

Vårt mål er å ta vare på bygningene på Breie og utnytte gårdens ressurser på en bærekraftig måte. Men hva betyr egentlig det i praksis? Hvordan kan vi utnytter arealene, menneskene, klimaet, bygningene, dyrene og vekstene på Breie på en måte som ikke forringer ressursenes verdi over tid? For å gå i dybden på dette temaet deltar bondinen på et grunnkurs i permakultur.

 

Permakultur er et helhetlig planleggingsverktøy som går ut på å lage sammenhengende systemer der hver enkelt del har flere funksjoner og hvor hver enkelt funksjon er ivaretatt av flere deler. Det handler om forholdet mellom ulike elementer og om å plassere rett element på rett sted. I praksis handler det om å kombinere kunnskap om matproduksjon og naturgitte forhold på en helhetlig måte. Denne koblingen mellom økologi og design treffer meg midt i hjertet, og jeg føler at de fleste av mine interesser og fagfelt forenes.

 

Det er også utrolig spennende å se at prinsippene innen permakultur har vært en selvsagt og integrert del av tidligere generasjoners liv og aktivitet. Kulturminner, tradisjoner og permakultur er for meg tre sider av samme sak, og jeg er opptatt av at dette er kunnskap vi må ta vare på, bruke og videreutvikle for å skape et bærekraftig samfunn.

26.04.2016

Etter at vi har brygget øl på Breie blir det store mengder mask (mesket malt) til overs. Jeg er jo opplært til å ikke kaste mat, og har lenge hatt lyst til å bruke til noe fornuftig. Dessverre har det som oftest bare havnet i komposten. Men hva kan egentlig masken brukes til annet enn kompost og dyrefôr?

Jeg har eksprimentert litt med oppskrifter på brød, knekkebrød og granola, og prøvd å erstatte noe grovt mel med mask. I første forsøk bakte jeg brød, men jeg var litt vel ivrig og erstattet for mye... Det ble fantastisk godt på smak, men veldig tungt og litt klissete. Knekkebrød og granola var neste eksperiment og begge deler smakte veldig godt med mask i oppskriften. I granolaen brukte jeg selvfølgelig honning fra egne bier. Blir jeg skikkelig fornøyd står det kanskje på menyen i gårdskafeen etterhvert.

Å meske seg betyr som du sikkert vet å fråtse eller storkose seg med noe du har mer enn nok av. Uttrykket stammer fra ølbryggingen og betydde opprinnelig "å gjøre søt". 

Please reload

Aktuelle innlegg

Hva kan egentlig mask brukes til?

1/6
Please reload

Nyeste innlegg

Please reload

Emner

Please reload

Kontakt oss

© Inger Toril Holte Breien 2019

.